Världens svåraste jobb?

Hej därute i snön.

Som många av er vet så är snön och snöröjningen ett av de ”hetaste” och mest diskuterade ämnena som kommer upp varje snösäsong. Många är de som har åsikter om hur, när och var det ska röjas snö.

Röja snö, ska det vara så märkvärdigt kanske ni tänker nu?

För att ni ska kunna förstå vilka svårigheter våra snöröjare ställs inför så har vi i en högst ovetenskaplig undersökning sammanställt önskemål från kommunens invånare i en lista.

 1. Plogenheterna ska vara på exakt samma tid överallt i hela kommunen, klockan 04.00, men helst senare, för vissa försöker sova. En del åker dock till jobbet strax därefter och då måste ju vägen vara plogad innan dess.
 2. Snöröjarna måste använda räfflade plogar, isskrapor och vanliga skopor samtidigt, eftersom en del snö och is ska lämnas kvar på vägen, men all snö ska bort.
 3. Snön får inte plogas ut på trottoarerna och ej heller på vägarna, det får inte förekomma plogkanter, en mittsträng av snö eller snöhögar.
 4. Snön får inte kastas av vägen eller plogas mot någons gårdsinfart. Helst ska infarten vara snöröjd, men det får inte vara några spår att någon HAR snöröjt.
 5. Närmaste området kring soptunnan liksom brevlådan ska snöröjas, men även här utan spår att någon HAR gjort det.
 6. Snöröjningen ska inte påbörjas förrän snödjupet blivit tio centimeter, och spårdjupet får vid inget tillfälle överstiga sju centimeter.
 7. Det får inte plogas för smalt så gatan upplevs trång — eller för brett, så trafiken på gatan kör för fort
 8. Det får inte vara ojämnt.
 9. Det får inte förekomma snö från gatan mot staket, mur, häckar eller träd.
 10. Det ska inte plogas efter varje snöfall, bara om det fallit mer än fem centimeter på vissa gator, och tio centimeter på andra.
 11. Vissa maskinister är bättre än andra. De som är bäst ska snöröja hela kommunen.
 12. Om det kommer en snökanon eller snöstorm som levererar massor med snö ska snöröjningsresurserna, i förhållande till snömängden mätt i centimeter, omgående ökas i kvadrat och därmed kunna vara på varenda gata i kommunen vid varje given tidpunkt under snöfallet.
 13. Efter plogningen ska sandspridarna ligga tätt efter, men de får inte använda för grov eller för fin sand. De får inte sanda för mycket eller för lite. I vissa fall ska det inte sandas alls. Det får dock inte missas att sandas på något ställe.
 14. Halva trottoaren ska vara sandad så man inte halkar och minst halva ska vara osandad för pulka och sparkåkare. Hela trottoaren måste vara sandad för de äldre.
 15. På vissa vägar ska det saltas mycket, och samtidigt inte alls.
 16. Då sandningen är utförd ska snöbortforslingen redan vara klar. All snö som inte upplösts i intet ska forslas bort utan att störa närboende som behöver vila.
 17. Transportörerna får inte ta bort snöhögar som inte får finnas så det blir kvar en hal fläck som inte får finnas.
 18. Det måste tydligt visas med blixtljus på samtliga enheter att ”arbete pågår”, men det får inte upplevas irriterande för närboende, som då inte kan äta frukost i lugn och ro. Motor- och maskinljud får under inga omständigheter höras i området.
 19. Maskinerna får inte stå på tomgång något givet ögonblick, ej heller pipa vid backning. Maskinerna som jobbar med detta får inte köra förbi mer än en gång på samma gata.Allt detta ska vara klart klockan 04.00.

Enkelt va?

Listan är sammanställd med glimten i ögat men det är ju samtidigt faktiskt verkliga åsikter som vi fått från kommunens invånare

Som ni kan förstå så är det svårt eller…(ja varför inte säga som det är) omöjligt att tillfredsställa allas önskemål när det kommer till snöröjning.

Faktum är att:

Snö och is är halt, det kommer aldrig vara sommarväglag oavsett hur mycket resurser eller hur duktiga vi än är på att röja snö och halkbekämpa under vintersäsongen. Skyll inte på halkan, räkna med den!

Så snälla ta det försiktigt ute på våra vägar och gator.

Ni kan även räkna med att vi har ett kanongäng med tjejer och killar från Mark och Service som gör sitt yttersta för att uppfylla den ”omöjliga listan” och att hålla våra gator och vägar så rena som möjligt från snö och is.

/Samhällsbyggnadsförvaltningen