Mät radon i din villa!

Nu är det dags att mäta radon i din villa. Vet du med dej att det är länge sedan förra mätningen eller har det gjorts förändringar som tex. nya fönster ändrad ventilation så behöver du göra en ny mätning.

Nybro kommun har handlat upp radonmätning, den kostar 290 kr, och kan beställas här.

/Anders Ivansson, Miljöinspektör

Nya Stadshusplan växer fram

Vi arbetar med att skapa en nya vackrare Stadhusplan med träd, stenläggning, bänkar och belysning. En mötesplats för alla. Nu är sex träd japanskt prydnadskörsbär, (Prunus Shirotae), planterade. Vi ser fram emot när de slår ut i blom till våren!

/Leif Karlsson och Åke Abelsson, Mark och Service

Avverkning i Smedstorp

Nybro kommun kommer under vecka 36 eller 37 att avverka skog inom Smedstorps industriområde, se bild. När skogsmaskiner är i arbete bör man inte röra sig i området, kommunen ber därför alla att hålla minst 90 meters säkerhetsavstånd till arbetande maskiner.

Gult område – Avverkas helt
Blått område – Enstaka träd tas ner
Rött område – Granar angripna av barkborre tas bort

/Malin Ekstedt, Exploateringschef

Hållbara veckan – Kalmarsundsveckan 2018

Under vecka 35 anordnas en massa aktiviteter med fokus på hållbara framtidslösningar. Veckan kallas Kalmarsundsveckan och det händer saker på många platser i vår region.

I Nybro har vi fokus på mat och vad vi kommer äta i framtiden under två föreläsningar torsdagen den 30 augusti.  På lördagen den 1 september kan man passa på att  få veta mer om vatten, energi, elfordon, solceller och avfall!

Då finns representanter fån  Nybro kommun, Nybro Energi, VA-folk, NBAB samt Energi- och klimatrådgivare på Nybro torg mellan kl 10-14.

Välkomna!

 

 

 

 

 

 

/Erika Gülich
Energi -och klimatsamordnare

Svartbäcksmåladagen

Ni har väl inte missat att det snart är dags för årets Svartbäcksmåladag!

FÖRELÄSNING
Detta år har Nybro kommun tillsammans med Smålandsidrotten dessutom utökat förra årets lyckade evenemang med en inspirerande föreläsningfredagen den 7 sep kl. 17.30-19.30 på Folkan bio i Nybro. Föreläsare är Emma Igelström och Peter Bláha (känd som gladiator i TV).

Emma Igelström
Känd som en av världens bästa simmare i början av 00-talet. Med fyra VM-guld, ett VM-silver, tolv EM-guld, två EM-silver och tre EM-brons i bagaget. Har också medverkat i TV-programmet Mästarnas mästare.
”Hur föreningslivet gjorde mig bäst – Motivation och tips för ledare och föräldrar”

Peter Bláha
Mest känd som Gladiator i TV men har också en imponerande bakgrund inom styrketräning, alpin skidåkning och rugby (Svenska Rugbylandslaget).
”Från mobbad till kändis. Motivation och målsättning för barn, ungdomar och vuxna. Nå bättre resultat med bättre mål.”

Det finns bara ett begränsat antal biljetter kvar så skynda dig att boka din plats!
Biljetter köper du på: https://butik.nybro.se/produkt/inspireras-till-framgang/

OBS! Är du medlem i en idrottsförening så är inträdet på föreläsningen gratis. Det enda du behöver göra är att anmäla namn och förening till frida.johansson@nybro.se

SVARTBÄCKSMÅLADAGEN
Svartbäcksmåladagen äger rum lördagen den 8 sep kl 10-14 i anslutning till stora parkeringen i Svartbäcksmåla. En heldag kopplad till rörelse, hälsa och välbefinnande. Under dagen kommer även föreläsarna från fredagen, Emma Igelström och Peter Bláha, finnas med på plats.

Under dagen kan du prova på ett 20-tal olika aktiviteter som lokalt anknutna föreningar/företag anordnar, alla aktiviteter är gratis. När du rört på dig en stund så kan du besöka oss i vårt mattält där du serveras korv/hamburgare och dricka.

Under dagen anordnas också fyra stycken löplopp, varav två för barn. Läs mer om loppen och hur du anmäler dig/dina barn på
http://svartbacksmala.se/svartbacksmaladagen/anmalan-lopp/

Mer information om dagen och föreläsning hittar du på Svartbäcksmålas hemsida.

 

 

Följ med och utforska livet i vattnet – Orrefors 25 aug

Följ med oss och upptäck din närnatur!
Denna gång tittar vi närmare på vad som finns i och i närheten av vatten.
Guidningen är kostnadsfri.

Vi har med håvar och luppar så vi kan studera och upptäcka olika organismer som lever i och i anslutning till vatten.

Vi bjuder på fika som tillagas ute i fält.

Med oss på spaningen finns en tolk som tolkar på arabiska. Spaningen är anpassad så att alla, oavsett ålder eller funktionshinder, kan delta.

Guider: Johan och Stina på Flax naturguider
(070-9136191)
Naturguidning

Dag: Lördag 25 augusti 2018
Tid: kl. 10-12 inkl. fika
Samling vid dammen mittemot
affären och bensinpumparna,
Orrefors