Maten från förr – Tema på Åkrahällskolan

Förra veckan hade vi temavecka här på Åkrahällskolan ”Maten från förr”. Här kommer ett axplock från hur det såg ut.

Vi hade allt från 50- till 90-talet. Precis innanför matsalen  hade vi ett stort block med information om varje årtionde, hur det var med skolmaten just de åren, olika händelser osv.

Vi hade även en visningstallrik med en vanlig skolmaträtt på respektive årtionde.

Någon Elvis-fantast i köket lyckades även få in information om Elvis Presley varje årtionde. Till och med på 90-talet. ?

/Adam Ekholm, Kock Åkrahällskolan

God fortsättning hälsar miljö- och byggverksamheten!

Det är före detta myndighetsverksamheten i Nybro kommun som hör av sig. Sedan januari i år heter vi miljö- och byggverksamheten och den politiska nämnd vi arbetar på uppdrag för har bytt namn till miljö- och byggnämnden. Trots namnbyten arbetar vi med samma saker som tidigare. Med detta brev vill vi önska er en god fortsättning på 2019 och välkomna er att bolla olika frågor med oss!

Vi vill passa på att presentera våra olika verksamheter, vilka handläggare som gör vad och våra olika roller så att det blir lättare för dig att komma rätt.

Allt arbete som görs på uppdrag av Nybro kommuns miljö- och byggnämnd syftar till att skydda människors hälsa och miljön, samt att se till att vi använder våra naturresurser på ett långsiktigt hållbart vis.

Vi som arbetar under nämnden är medvetna om, och ödmjuka inför, att våra beslut påverkar dig som privatperson eller verksamhetsutövare på olika sätt. Ibland kan den lagstiftning som du som verksamhetsutövare måste följa upplevas som knepig att tolka. Ett viktigt krav på miljö- och byggverksamheten är att du ska kunna överklaga de beslut som vi fattar och som gäller din verksamhet. Det gör att vi behöver hänvisa till vilken lagstiftning vi baserar våra beslut på och ibland också återge juridiskt korrekta men svårläsliga lagtexter. Vi vill att ni alltid ska känna er välkomna att ställa frågor om vad som gäller för er verksamhet och kring de beslut som berör er. Vi arbetar främst framåtsyftande och vill underlätta för er att göra rätt!

Miljö- och byggnämndens uppdrag spänner över ett stort område, allt ifrån ingredienserna i grönsaksinläggningar till sanering av förorenade industriområden, alkoholtillstånd, bygglov och tillsyn hos frisörsalonger för att ta några exempel. Denna spännvidd gör att vi som handläggare har fördelat arbetet mellan oss och ibland behöver lite betänketid, men många saker kan vi svara snabbt på. Bygg- och miljöverksamheten är uppdelade på olika enheter:

 

  •  Byggenheten där Adam Rashem, Katharina Månsson-Kullin och Per Breidfors arbetar med bland annat bygglov och obligatoriska ventilationskontroller.
  •  Bostadsanpassningsenheten där Glenn Johansson arbetar med att handlägga bostadsanpassningsärenden och praktiskt anpassa bostäder åt personer med funktionsvariationer.
  • Hälsoskyddsenheten där Anders Ivansson arbetar med t.ex. tillsyn på frisörsalonger, vårdcentraler, skolor och enskilda avlopp.
  • Livsmedelsenheten där Niklas Gustafsson och Lise-Lotte Wallin arbetar med tillsyn på verksamheter som hanterar mat och kommunalt dricksvatten.
  • Miljöenheten där Anders Ivansson, Annelie Jägsander, Charlotte Andersson, Erik Olsson, Karin Bernefalk, Magnus Sjögren och Naomi Kahrle Atterlord arbetar med miljöprövning, anmälningsärenden, kontinuerlig tillsyn, förorenade områden och deltar i kommunens planarbetet. Per Ahlgren arbetar åt både miljöverksamheten och byggenheten med bland annat strandskydds dispenser, förhandsbesked nybyggnation på landsbygden, husbehovstäkter, nedskräpning i natur och tillstånd i skyddade områden.
  • Tillståndsenheten där Erik Sandell arbetar åt Nybro, Emmaboda och Torsås kommuner med ärende som gäller tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker, tobak och lotterier, men också med tillsyn av pågående verksamheter. Kontroller sker också enligt lagen om vissa receptfria läkemedel.

Som ett led i att vi vill ge dig som företagare insyn i vårt arbete planerar vi under året att skicka ytterligare några ”nyhetsbrev” likt detta. Vi tar gärna emot era synpunkter på breven och hoppas att vi denna gång fått fram vårt viktigaste budskap: Tveka inte att höra av er med frågor och synpunkter!

Osäker på vem du ska ringa? Våra duktiga medarbetare på medborgarkontoret hjälper er gärna med kontaktuppgifter, telefonnummer 0481-45 000.

Med vänliga hälsningar från oss på miljö- och byggverksamheten i Nybro.

Från vänster: Magnus Sjögren (Miljöinspektör), Anders Ivansson (Miljöinspektör), Katharina Månsson-Kullin (Administratör), Erik Sandell (Alkoholhandläggare), Erik Olsson (Miljöinspektör), Naomi Kharle-Atterlord (Miljöinspektör), Adam Rashem (Byggnadsinspektör), Lise-Lotte Wallin (Miljöinspektör),Niklas Gustafsson (Miljöinspektör), Karin Bernefalk (Miljöinspektör), Charlotte Andersson (Miljöinspektör) och Glenn Johansson (handläggare bostadsanpassning). Ej på bilden: Annelie Jägsander (Miljöinspektör), Irina Söderberg (Miljö- och byggchef) och Per Breidfors (Byggnadsinspektör).

 

Namntävlingen avgjord!

-våning 3 i ishallen har fått ett officiellt namn.

Lördagen den 17 september var det Öppet Hus i ishallen, i samband med detta hölls en tävling där allmänheten fick lämna förslag på namn till våning 3 i ishallen.

Karl-Otto Lundberg lämnade det vinnande bidraget – Arenahyllan.

Grattis Karl-Otto och ett stort tack för övriga bidrag!

Arenahyllan kommer att vara öppen för uthyrning till föreningar, företag och privatpersoner för konferens, föreningsmöte och dylikt.

/Jenni R Jonasson Sport- och fritidskonsulent

Guidning längs naturstigen i Svartbäcksmåla

Ta chansen att vandra längs naturstigen i Svartbäcksmåla med kunniga guider. Vandring på rullstensåsen genom doftande skogar, över rinnande vatten, i en spännande och omväxlande natur. Här finns gott om insekter och fåglar, och även en artrik flora. Vi tar god tid på oss, för att dofta, smaka, lyssna och njuta av vandringen.

I morgon lördag (20 aug) kl 13-15 bär det av, samling vid orienteringsklubbens stuga. Ta med fikakorgen!

 

 

Nybro kommuns första hundrastgård är invigd

Under lördagsförmiddagen invigdes den nya hundrastgården i Joelskogen. Solen strålade och det var välbesökt med hundar i alla olika storlekar som umgicks i den nya rastgården. Kommunfullmäktiges ordförande Lars-Gunnar Hellström höll ett kort invigningstal och besökte sedan själv rastgården med sin hund.

IMG_2555
Lars-Gunnar Hellström med hund besökte rastgården efter invigningstalet.

IMG_2547

IMG_2545

IMG_2562

IMG_2558

/Frida Johansson, markförvaltare

 

LONA-konferensen har startat

Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lars-Gunnar Hellström hälsar deltagare från hela landet välkomna till dagens konferens.

Konferensen ger aktuell information om vad som händer inom den tätortsnära naturen i Nybro. Den tätortsnära naturen har stor betydelse för den biologiska mångfalden, det vardagliga friluftslivet och har också en stor betydelse för folkhälsan, utbildning och regional utveckling.

Syftet med dagarna är att stärka och vidareutveckla det lokala och regionala samarbetet för en hållbar markanvändning i tätortsnära natur samt visa upp goda LONA-exempel från vår kommun!

 

/Naturenheten